נגישות וידע כללי במחשבים
מידע בתחום המיחשוב והנגישות שכדאי לדעת
התוכן בעמוד זה נועד לתת מענה בסיסי בהבנת מושגים בתחום הנגישות והמיחשוב.
אין להעתיק, לשנות, להסיר לוגו ולהשתמש במסמך זה ובחלקים ממנו על ידי גורם כלשהו שלא הורשה על ידי עורך המסמך.
תוכן עמוד זה
זיהוי גודל מסך באינצ'ים
סוגי SIM לטלפונים
מהי סביבת VDI
זיהוי גודל מסך באינצ'ים
על מנת זהות את גודל המסך יש לאתר מדבקות או כיתוב על גבי המסך, במקרים בהם אין כיתוב או מדבקת יצרן ניתן לחשב את גודל המסך ממש בקלות, כל מה שצריך זה סרגל ומחשבון.
נתחיל ביחס ההמרה מאינצ'ים לסנטימטרים,
1 אינץ' = 2.54 ס"מ
מודדים את האלכסון של המסך (לא כולל את המסגרת של המסך)
את התוצאה מחלקים ב-2.54
התוצאה שתתקבל תיהיה גודל המסך באינצ'ים
לדוגמה:
אלכסון שנמדד באורך 61 ס"מ
יחושב 61/2.54 והתוצאה תיהיה מסך 24 אינץ'
בדרך כלל גודלי מסכים של טמס"ים וגודל מסכי מחשבים ניידים ונייחים הם: 4.3 , 5, 8, 10, 12, 13, 14, 15.6, 20, 22, 24, 27, 32, 37 ועוד. (ביחידות אינץ')
סוגי SIM לטלפונים
מה זה SIM?
SIM הינו התקן חומרה או תוכנה המאפשר למכשיר הטלפון אפשרות חיבור למרכזיות של טלפונים סלולארים.
כיום, בחלק מהמכשירים ניתן להגדיר SIM אלקטרוני שנקרא eSIM ואין צורך בהתקן חומרתי בדמות כרטיס פיזי. כל יצרן מחליט באיזה סוג SIM יש להשתמש, ככלל קיימים 3 סוגי SIM:
NANO SIM הינו כרטיס אלקטרוני במידה הקטנה ביותר. הכרטיס מתאים לטלפונים מסוג אייפון וסמסונג.
Micro SIM הינו כרטיס אלקטרוני במידה בינונית. הכרטיס מתאים לטלפונים שבנויים על חומרה קודמת, כמו BlindShell, NOKIA ועוד.
Standard SIM הינו כרטיס אלקטרוני במידה גדולה. הכרטיס מתאים לטלפונים ישנים, לרכזות מערכתיות של סלולאר וכמעט ללא שימוש בטלפונים אישיים.
מהי סביבת VDI?
ה-VDI ובהרחבה Virtual desktop infrastructure הינו פתרון וירטואלי למשתמשי קצה, והוא מעיין סביבת שולחן עבודה הממוקם בשרת מרכזי שמאפשר לעמדות קצה להתחבר אליו דרך הרשת ולעבוד כאילו עובדים במחשב מקומי. השרת יכול לארח מספר רב של עמדות שולחן עבודה וירטואלי במיוחד בארגונים ועל ידי כך לחסוך בהוצאות כספיות, כך שאם יש צורך בביצוע שינויי "חומרה", ניתן לבצע זאת ביתר קלות על ידי מנהל רשת המחשבים.
מה זה Miracast?
Miracast הינו תקן לחיבורים אלחוטיים לשליחת נתוני מידע למכשירים שונים (כגון מחשבים ניידים, טאבלטים או סמארטפונים), מקלטי תצוגה (טלוויזיות חכמות). התקן מאפשר חיבור בין שני מכשירים ללא תיווך של התקן ביניים.
לדוגמה: שיקוף מסך הטלפון החכם על גבי מסך גדול של מחשב בצורה אלחוטית, או חיבור ישירות לתצוגה 1080p HD video (H.264 codec), ואפשר לומר תצוגה עם "HDMI אלחוטי", או חיבור לשמע 5.1 Surround Sound.
קיימים תקנים נוספים כמו Cromecast ששייך ל- Google ו- Air Play ששייך ל- Apple ובעצם מיישמים את אותה הפונקציה, רק מצריכים מכשיר ביניים לתיווך.
מהו התקן HID?
חיבור התקן מסוג HID (Human Interface Devices) למחשב אינו דורש התקנה של מנהל התקן (Driver) ייעודי שיתקשר בין החומרה למערכת ההפעלה Windows. ההתקן ברוב המקרים התקן USB יזוהה אוטומטית במערכת.
היתרון – כפי שצויין אין צורך במנהל התקן ייעודי, לדוגמה: במידה וחוברה מצלמת טמ"ס לאחד משקעי ה- USB, יש להמתין שמערכת Windows תזהה את הטמ"ס ולאחר מכן ניתן להפעיל כל תוכנה שיכולה להציג את תוכן המצלמה, כמו תוכנת מצלמה של Windows.
דוגמאות נוספות להתקני HID, מקלדות, עכברים, בקרי משחקים ועוד.
מהי טכנולוגיית NFC) Near Field Communication)?
טכנולוגיית תקשורת בטווח קרוב (NFC), הינו תקן תקשורת מוצפן לטווח מגע עד 2.5 ס"מ. תקן זה נמצא (רכיב אלקטרוני) בדרך כלל בטלפונים חכמים ואף בחלק ממכשירים מסויימים כמו מדפסות ומשמש למספר תחומים כמו, קריאת נתונים שנצרבו על התקנים כמו מדבקות NFC-Tag, כרטיסים אלקטרוניים המשמשים לתשלומים, כרטיסי ביקור ואף כרטיסי חופשי חודשי באוטובוסים וברכבות.
מהו כונן קשיח SSD?
ההסבר בסעיף זה הינו הסבר כללי להבנת ההבדלים בין שתי הטכנולוגיות, כונן קשיח מכאני וכונן קשיח אלקטרוני (SSD).
לפני ההסבר על כונן SSD, מהו כונן קשיח מסורתי.
הכונן הקשיח המסורתי, הינו התקן מכאני המכיל חלקים נעים, דיסקה עם ציפוי מגנטי או מספר דיסקות שעליהם נשמר המידע, הדיסקה מסתובבת על ידי מנוע ואת המידע קורא או כותב ראש מיוחד בעזרת זרוע שזזה על גבי הדיסקה.
כונן קשיח מסוג SSD, הינו התקן Flash אלקטרוני (דומה להתקן Disk on Key אך מתוחכם יותר) הכולל רכיבי זיכרון אלקטרונים המקושרים בניהם עם מוליכים בדומה ללוח האם של המחשב או לזיכרון ה RAM של המחשב. המאפיין העיקרי של התקן SSD הוא המהירות הרבה של הכתיבה והקריאה של המידע. לכל התקן יתרונות וחסרונות משלו. קיימים מספר סוגים ותצורות של כונני SSD, לדוגמה, SSD M2 שנראה כמו כרטיס זיכרון או SSD SATA שנראה כמו דיסק קשיח 2.5 אינץ'.
הכונן המכאני, בעל 2 מהירויות, 5400RPM ו- 7200RPM, מהירות התגובה של התקן כזה איטית יחסית, בעיקר כונן במהירות 5400RPM המשמש בעיקר לאיחסון מידע, והחלקים הנעים בתוכו עלולים להתקלקל לרבות זרוע הקריאה/כתיבה, אך המידע עדיין נשמר וקיים על גבי דיסקת המידע וניתן להציל מידע.
יתרון: זול בכמות מאגר גדול, המידע יכול להישאר על דיסקת המידע למרות שהכונן תקול.
חיסרון: גודל פיזי גדול יחסית, רועש, דורש תחזוקת ניקוי ואיחוי לעיתים קרובות (פעם ב 3 חודשים).
כונן ה (SSD (Solid State Hard Drives , עובד מהר מאוד וניתן להרגיש זאת מייד בעבודה עם מחשב בו מותקן כונן מסוג זה.
טעות לחשוב אך ורק על מהירות העבודה וצריך ואף חשוב גם המידע שנשמר. מכיוון שמדובר בהתקן אלקטרוני, קיים גם חשש שההתקן האלקטרוני יפסיק לעבוד מסיבה כזו או אחרת וככל שיגדיל היצרן את כמות צריבות המידע על גבי התקן מסוג זה, כך ייטב למשתמש.
סוגי הכוננים מתאפיינים ביכולת כמות מאגר קטנה יחסית (512GB) במחיר סביר וככל שהמאגר גדל וסוג ההתקן משתנה לדוגמה, כונני SSD M2 הנחשבים למהירים יותר לעומת SATA Drive, כך יגדל מחיר המוצר ויהיה קשה להשגה, ולכן בדרך כלל כוננים אלו משמשים את מערכות ההפעלה או מערכות בהם קיים הצורך בפעולת עיבוד נתונים מהירה.
יתרון: מהיר מאוד, שמירת מידע בטוחה במידה והמחשב מקבל מכה, גודל פיזי קטן, שקט, אין צורך באיחוי דיסק.
חיסרון: יקר כשמדובר בכמות מאגר גדול אך עם הזמן המחיר בירידה, מספר כמויות הכתיבה מוגבלת (לפי הוראות יצרן), כשל אלקטרוני עלול לגרום לאיבוד מיידע ואי יכולת לשחזור.
נשאלת השאלה, מה עושים אם רוצים לעבוד עם מידע רב ותגובה מהירה של המחשב?
במקרים רבים משתמשים בכוננים היברידים הכוללים את שתי הטכנולוגיות, ואו בשני כוננים נפרדים, כונן SSD המשמש את מערכת ההפעלה בלבד, וכונן מכאני גדול במהירות 7200RPM, עליו ישמר כל תיקיות המידע החשובים.
חשוב לציין, כי בכל אחד מהמקרים, תמיד כדאי לגבות את המידע החשוב במספר העתקים אחת לשבוע או חודש.
מהו חשבון בקרת משתמש UAC בחלונות?
זהו מנגנון שמגן ומתריע בהודעות ולעיתים חוסם ביצוע שינויים במערכת חלונות כששינויים אלו דורשים הרשאת מנהל.
במידה וחשבון המשתמש הינו מנהל (Administrator), יקפוץ חלון בעת התקנת תוכנה כלשהיא ויהיה צורך לאשר את התקנתה, קיימים ארבעה סוגי התראות לחשבון בקרת משתמש והם:
- תוכנה מוכרת והיא חלק Windows וקיבלה הרשאה על ידי חתימה דיגיטלית מחברת מיקרוסופט. בדרך כלל ניתן להמשיך בהתקנה ללא חשש אך מומלץ לוודא מה ההתקנה עושה.
- תוכנה שאינה חלק מ- Windows וקיבלה הרשאת חתימה דיגיטלית מחברת מיקרוסופט. בדרך כלל ניתן להמשיך בהתקנה ללא חשש אך מומלץ לוודא מה ההתקנה עושה.
- תוכנה ללא חתימה דיגיטלית מחברת מיקרוסופט. למרות שהתוכנה מוכרת וידועה כלא מזיקה, עדיין יש לוודא בדיוק האם היא מותאמת לסוג חלונות זה, מי היצרן שלה ומה בדיוק היא עושה ורק לאחר מכן ניתן להמשיך בהתקנה ללא חשש.
- תוכנה אינה מוכרת ונחסמה על ידי מנהל המערכת. במקרה כזה כדאי מאוד לדעת מספר פרטים:
- מי יצרן התוכנה ומי המליץ להתקינה.
- מה התוכנה עומדת לבצע במחשבך ומה המשמעות לאחר התקנתה.
- להתקנת התוכנה המשתמש יצטרך לקבל הרשאת מנהל מערכת.
בעת התקנה של תוכנות נגישות כמו JAWS, FUSION, ZOOMTEXT ואף מנועי דיבור, מומלץ להוריד את חשבון בקרת המשתמש למינימום, לבצע הפעלה מחדש של המחשב ורק לאחר מכן להתקין את התוכנה המיועדת.
סוגי רישיונות והרשאות של תוכנות?
כל יצרן תוכנה ולעיתים גם חומרה בעולם המעוניין בהגנה על מוצריו מפני העתקה ואו שימוש לא חוקי במוצריו, מגן על מוצריו באופן מסויים.
בשוק התוכנות קיימים מספר סוגי הגנות על תוכנות, לפני שאפרט על ההגנות וההרשאות הקיימות לשימוש בתוכנות, להלן סקירה כללית ומהירה של סוגי הרישיונות המקובלים:
- Freeware – תוכנה חינמית לשימוש נרחב, וההגבלות מפורטות בהסכם הרישיון, ברוב המקרים זו תוכנה חינמית לשימוש פרטי לא מסחרי אלא אם צויין אחרת. לדוגמה, Adobe Reader, Skype.
- GNU GPL – רשיון ציבורי של GNU, תוכנה בעלת רישוי מעין זה מאפשרת למשתמש הרשאה להריץ את התוכנה לכל מטרה שהיא, לחקור וללמוד את התוכנה, לשנות ולשפר אותה, להעתיק ולהפיץ, אך מחוייב בשמירה על חופשיותה. חברות שמשתמשות בסוג כזה של תוכנה גובות תשלום על שירות נילווה, כמו תמיכה. לדוגמה, בתוכנת N V D A המשתמש רוכש את מנועי הדיבור בלבד המשמשים כתוספים לתוכנה.
- Shareware – תוכנה שלרוב עולה תשלום מסויים, למשתמש ניתנת האפשרות לבחון אותה ולהחליט אם ברצונו לבצע רכישה או לא.
בתוכנות אלו, בדרך כלל קופץ חלון המבקש מהמשתמש לרכוש את התוכנה ומאפשרת את השימוש בה במגבלות שהיצרן החליט. לדוגמה, תוכנת JAWS שעובדת במצב 40 דקות. - Demo או Trial – תוכנה המאופשרת בשימוש של פרק זמן מוגבל שהוחלט על ידי היצרן ובתום פרק זמן זה התוכנה ננעלת ולא ניתן יהיה להשתמש בה גם אם הוסרה והותקנה מחדש. לדוגמה, ZoomText שעובדת במצב הדגמה ל- 90 יום.
- LicenseWare – תוכנות אלו מחוייבות ברכישה על ידי המשתמש, בעת הרכישה המשתמש מקבל הרשאה בשימוש של התוכנה והוא רשאי להתקינה לפי הסכם הרישיון של היצרן ואף לקבל תמיכה לפרק זמן שהוגדר על ידי היצרן.
סוגי הגנות של תוכנות LicenseWare
גם כאשר המשתמש רכש תוכנה מסויימת, עדיין היצרן מעוניין לוודא שהשימוש בתוכנה נעשה אך ורק על ידו או ובהגבלות מסויימות, ההגבלות יכולות להיות במספר דרכים:
- הנפקת רישיון שימוש על התקן חיצוני כמו Disk on Key או כרטיס חכם. לדוגמה, תוכנת JAWS.
- אספקת קוד מספרי וחיוב המשתמש בביצוע הפעלה אוטומטית או ידנית על ידי קוד חוזר. לדוגמה, תוכנת מנוע הדיבור כרמית של Koba Speech3.
- בעת הפעלת התוכנה שנרכשה, תוכנת ההגנה שעוטפת את התוכנה שבה נעשה השימוש, אוספת מידע על חומרת המחשב ומייצרת קוד מספרי ייחודי למחשב, את הקוד הזה יש לשלוח ליצרן והיצרן מספק קוד חוזר המתאים אך ורק למחשב המסויים שעליו הותקנה התוכנה. לדוגמה, תוכנת הקלדה.
- קוד רישיון המתאים לתוכנה שמשתמשת בהתקן חיצוני ייחודי. לדוגמה מצלמת קרוב/רחוק של LVI.
- קוד רישיון של מערכת Windows של Microsoft. ככלל ישנם 4 סוגי רישיונות למערכות אלה:
- רישיון (Original Equipment Manufacture) OEM הוא רישיון שנמכר ללא קופסה ובעיקר לחברות המספקות מחשבים חדשים ורישיון זה מוצמד למחשב חדש ולא ניתן להעבירו למחשב אחר, רישיון מסוג זה זול יותר.
- רישיון Retail הינו רישיון שנמכר עם DVD וניירת בתוך קופסה וניתן לרכוש אותו באופן עצמאי בחנויות המורשות, ניתן להתקינו על כל מחשב.
- רישיון Volume הינו רישיון המיועד בעיקר לאירגונים בהם נעשה שימוש בקוד יחיד לכל מערכות חלונות.
- רישיון MSDN (Microsoft Devlop Network) הינו רישיון לבתי תוכנה שמפתחים תוכנות בסביבת עבודה של מיקרוסופט.
הרשיונות מסופקים עם מדבקה ועליה מצויין קוד הרישיון (אך לא תמיד) שעל המשתמש להקלידו במקום המיועד במערכת ההפעלה ולבצע הפעלה דרך האינטרנט או דרך הטלפון.
במחשבים מסויימים של חברות מותג, לדוגמה DELL, החברה מגיעה להסכם עם חברת מיקרוסופט לרכישת קודים מורשים עבור המחשבים שחברת המותג מייצרת. במקרים כאלה נצרב קוד ההפעלה של מערכת חלונות בתוך התקן ה- BIOS שעל לוח האם של המחשב ועם התקנת מערכת ההפעלה וחיבורה לאינטרנט, הרשאת מערכת חלונות מתבצעת אוטומטית. מחשבים מסוג זה אינם מסופקים עם מדבקה הכוללת קוד רישיון אלא מסופקים עם מדבקת הולוגרמה ועליה סמל של חלונות של מיקרוסופט וסוג המערכת.
כיום במערכות הפעלה חלונות 10, ברגע שרישיון המערכת הופעל בהתקנה ראשונית, ברוב המקרים אין צורך להקליד מחדש את קוד הרישיון בעת התקנה מחודשת. ברגע שהמחשב יחובר לרשת האינטרנט מערכת ההפעלה Windows תקבל את הרישיון באופן אוטומטי.
מהו קורא מסך?
קורא מסך הינה תוכנה המאפשרת לאדם עיוור לעבוד עם מחשב בכל אפליקציה שתוכננה ותוכנתה בנגישות למשתמשים עיוורים לקויי ראיה או בעלי מוגבלויות שונות. התוכנה מאפשרת למשתמש מענה קולי דרך רמקולים של המחשב ואו דרך צג ברייל המחובר בחיבור USB וזאת על ידי ניווט של המשתמש בעזרת המקלדת בלבד. ככלל ישנם שני סוגי קוראי מסך, קורא מסך חלקי שיודעות לקרוא מסמכים וחלק מהתפריטים בחלונות, וישנם קוראי מסך מלא כדוגמת JAWS שמסוגל לקרוא את כל הפרטים שמופיעים במסך.
כל פעולה שמשתמש רגיל מבצע בעזרת סמן העכבר, יכול לבצע גם משתמש עיוור לחלוטין בעזרת המקלדת, וזאת כמובן בהנחה שהאפליקציה בה הוא משתמש נגישה, ישנן חברות פיתוח תוכנה שלא מקפידות על תחום הנגישות ולכן קורא המסך אינו מסוגל לתת מענה מתאים למשתמש. הדוגמה הכי פשוטה לשימוש מקשי המקלדת כתחליף לפעולת העכבר היא האפשרות לבצע מקש ימני של עכבר מהמקלדת בעזרת הפקודה Shift+F10.
תוכנת קורא המסך הכללית כוללת את התוכנה עצמה ואת מנוע הדיבור, כשרוכשים תוכנת קורא מסך התוכנה כוללת מנוע דיבור מובנה כחלק מקורא המסך אך לעיתים קיימים קוראי מסך שלא כוללים מנועי דיבור איכותיים, לכן ניתן לרכוש מנוע דיבור בנפרד ולחבר אותו לקורא המסך.
מהו מנוע דיבור?
מנוע דיבור או באנגלית Text To Speech Engine, תוכנה שמסוגלת לקבל טקסט שנמצא במסך (מקורא מסך דרך כרטיס המסך) לנתח אותו תחבירית בצורה ולדבר את הטקסט בצורה קולית דרך הרמקולים של המחשב. ישנם בשוק מספר רחב של מנועי דיבור שונים כמו כרמית בעברית, סמנטה באנגלית, קטרינה ברוסית, סאלמה בערבית ועוד, חלקן פותחו ומשווקים לציבור הרחב ללא כל תשלום וחלקן בתשלום בלבד, בדרך כלל מנועי הדיבור שמשווקים בתשלום הם מנועי דיבור מאוד איכותיים הן מבחינת אופן הניתוח התחבירי והדיקדוקי והן מבחינת איכות תדר הקול.
חלק ממנועי הדיבור שנרכשים בתשלום מסויים (כמו כרמית) עוברים לעיתים שיפורים כמו שיפור אינטונציית דיבור והתייחסות יותר טובה לסימנים, הרחבת אוצר המילים ועוד.
מהי תוכנת הגדלה?
תוכנת הגדלה הינה תוכנה ייעודית ומקצועית שמגדילה כל תוכן שנראה על גבי מסך המחשב. תוכנת הגדלה איכותית וטובה הינה תוכנה שיודעת להגדיל את האובייקטים שנמצאים על גבי הצג בצורה שלא תיגרע, תעוות את אופי התצוגה המקורי וכמובן שלא תאט את ביצועי המחשב. מכיוון שתוכנת ההגדלה עובדת באינטנסיביות רבה עם כרטיס המסך וצורכת משאבים לא מבוטלים מהמחשב, כדאי להתייחס בקשב לחומרת המחשב כמו: מעבד מסידרה גבוהה, זיכרון בגודל בינוני, דיסק SSD, וכרטיס מסך סטנדרטי (מומלץ עם זיכרון מובנה). בחירת חומרה "חלשה" תיגרום לתוכנת ההגדלה להאט את העבודה במחשב ובמקרים מסויימים תיגרום ל"מריחות" של התצוגה ובמקרים חמורים לא תפעל כלל.
מה זה טמ"ס?
טמ"ס ובשמו המלא טלויזיה במעגל סגור, מכשיר שמצוייד במצלמה איכותית שיודעת לצלם בזמן אמת מסמכים ואובייקטים ברזולוציה איכותית ולהציגם על גבי המסך בצורה מוגדלת. הטמ"סים משווקים בתצורות שונות וחלקם משווקים עם צג, וחלקם ללא צג, חלקם ניידים, חלקם נייחים וחלקם דו-שימושיים. המשותף לכולם הוא המצלמה שבתוך המכשיר והאפליקציות שנמצאות בתוכן. ישנם טמ"סים שהם יקרים מאוד וישנם טמ"סים זולים, בדרך כלל השוני בין שני הסוגים מתבטא במספר אלמנטים הכוללים את איכות המצלמה, איכות הצג, רב-גוניות של התוכנה (אפליקיציה) וסוג ההתקן עצמו. באופן כללי ככל שאיכות הצג ואיכות המצלמה טובים יותר כך מחיר המכשיר יהיה יקר יותר.
מה זה צג ברייל?
צג הברייל הינו משטח בגודל מקלדת מחשב קטנה ומורכב מקבוצת תאי פינים עם רווחים ביניהם שעולים ויורדים ומקשי ניווט. את הצג ממקמים בסמוך למקלדת מחשב ה PC כך שניתן יהיה לקרוא טקסט בעזרת מישוש האצבעות ולהקליד ביתר קלות. כמות תאי הברייל מצביעה על כמות התווים בשורה שהמשתמש מסוגל לקרוא בו זמנית. כמות התווים בדרך כלל 40 או 80 תווים אך לא מחייב. לדוגמה, צג ברייל בעל 40 תווים מכיל סה"כ 320 פינים.
תא ברייל אחד בנוי מ 8 פינים שמסודרים בצורת מלבן של 2 פינים על 4 פינים ומייצגים תו אחד באלפא-בית על ידי קוד מוסכם מראש. לכל פין יש מספר, לדוגמה: הטור השמאלי למעלה כלפי מטה כולל את הפינים 1 2 3 7 והטור הימני כולל את הפינים 4 5 6 8. לדוגמה, כשפין מספר 1 בתא מסויים בולט והשאר אינם בולטים, מדובר באות א או A באנגלית. המשתמש יכול לראות שורה אחת בצג הברייל בכל פעם והניווט בין האלמנטים והשורות בחלונות מתבצע בעזרת מקשים הממוקמים על צג הברייל עצמו. (כמובן שניתן לנווט בחלונות עם המקלדת הרגילה).
מהי תוכנת סריקה OCR?
ה- OCR ובשמו המלא Optical Character Recognition , זהו מנגנון טכנולוגי בתוכנה שיודע לסרוק מסמך שכולל טקסט מחוץ למחשב לעבדו ולהופכו למסמך אלקטרוני כך שניתן יהיה לבצע עליו מניפולציות עריכה בתוך המחשב. כמו בכל תחום לא הכל הוא 100 אחוז וגם כאן, סריקה של מסמך תלוייה במספר מרכיבים כמו איכות האופטית של הסורק, איכות המסמך הנסרק ובמנגנון ה-OCR של התוכנה, ככל שפרמטרים אלו יהיו איכותיים יותר, אחוז השגיאות שיתקבלו כתוצאה מהסריקה והניתוח יהיה קטן יותר. קורה לא פעם כאשר סורקים מסמך כלשהו שכולל טקסט וגרפיקה כמו קווים ותמונות או לוגו של חברה בראש הדף או בתחתיתו והתוצאה הסופית היא שהטקסט שנסרק מופיע בצורה נכונה של עד כ 95 אחוז ושאר האובייקטים (הגרפיים) נראים כרצף של קווים וסימנים לא מובנים. כמו כן לעיתים קורה גם בטקסט עברי שיש טעויות בזיהוי אותיות דומות כמו האותיות ב ו- כ או ד ו- ז או ם ו- ס ולכן לאחר סריקה של מסמך רצוי לעבור על המסמך ולתקן את הטעויות.
מה זה מנגנון TWAIN?
ממשק תוכנה סטנדרטי לחלונות המאפשר תקשורת בין תוכנת הסריקה לחומרת הסריקה (סורק מסמכים) שמותקנת במחשב.
מה זה מנגנון WIA?
רכיב של מערכת חלונות שמשתמש בממשק סריקה פנימי משלו, במידה ולא מותקן ממשק סריקה ספציפי של סורק. ממשקים אלו הם בסיסים ביותר שלא כמו ממשקים אחרים שנרכשים בעת רכישת סורקי מסמכים.
לדוגמה, ממשק יעיל המאפשר למחשב ברשת לסרוק מסמכים כשקיים סורק ברשת המחשבים.
מהו מסמך PDF?
PDF ובשמו המלא Portable Documents Format הינו סטנדרט של חברה בשם Adobe. שיטה זו ממירה מסמך כל שהוא לתמונה אלקטרונית הניתנת אך ורק לצפייה ולקריאה ואינה מתירה למשתמש שאינו רשאי לשנותו. בצורה זו ניתן לשמור על זכויות היוצרים של המסמך. ישנן מספר תוכנות שיודעות להמיר מסמכים למסמכי PDF ולהיפך, חלקן בתשלום וחלקן בחינם. על מנת לקרוא מסמכי PDF ניתן להשתמש בתוכנות כמו Adobie Reader או FoxIt Reader.
קריאה של מסמך כזה על ידי קורא מסך תלוייה ברמת האבטחה של המסמך. על מנת לבחון את רמת האבטחה של המסמך יש לפתוח אותו וללחוץ על צירוף המקשים Control+D, לגשת ללשונית אבטחה ולבחון את רמת האבטחה. ישנם מסמכי PDF הניתנים לפתיחה על ידי Word 2013 , 2016 וניתן לקרוא אותם בצורה סבירה. במידה ואבטחת מסמך ה PDF גבוהה, ניתן להשתמש בתוכנת המרה כדוגמת ABBYY Fine Reader.
מהו מסמך Template ב- Office?
זהו מסמך תבנית (עם סיומת dot או dotx) שמכיל הגדרות קבועות שממנו ניתן להתחיל מסמך ספציפי. לדוגמה, יצור מסמכים הנושאים את הלוגו והכתובת בכל דף ודף בצורה אוטומטית, לצורך זה ניתן להכין מסמך תבנית עם כותרת עליונה וכותרת תחתונה שמכילים את פרטים אלו. את מסמך זה ניתן למקם בתוך תקייה מיוחדת בתוך Microsoft Office וברגע שנלחץ על מסמך חדש ב word נוכל להשתמש במסמך זה בתור נקודת התחלה, ושמירתו תתבצע אוטומטית עם סיומת doc או docx. בדרך כלל, מיקום של מסמכי תבנית באופיס 2010 נמצאים ב c:\Documents and Settings\user name\Application Data\Microsoft\Templates
מה המשמעות של סיומות קבצים?
סיומות של קבצים שונים נותנים לקבצים משמעות מעשית ועל ידי כך ניתן לשייכם וליעדם לתוכנה ספציפית ולעיתים אף לזהות האם הקובץ ירד בשלמותו מהאינטרנט למחשב. כמו כן מערכת ההפעלה תדע בדיוק לאיזה תוכנה לשייך את הקובץ על פי שם הסיומת. לדוגמה קובץ עם הסיומת mp3 מעיד על עצמו כי הוא קובץ media player 3 ולכן ניתן להפעילו בעזרת תוכנת נגן מוסיקה או קובץ עם הסיומת zip שמעיד על עצמו שהוא קובץ מכווץ בשיטה שנקראת zip ועל מנת להשתמש בו עליך להביאו למצבו הטבעי ז"א לבצע unzip. קורה לא פעם שמקבלים קובץ מוצמד בדואר אלקטרוני ולא יודעים באיזה קובץ מדובר ובעזרת איזה תוכנה ניתן להפעילו, ניתן לגלוש לאתר גוגל ולחפש את משמעות הסיומת של הקובץ על מנת לדעת באיזה קובץ בדיוק מדובר.
סיומות של קבצים מוכרים:
- EXE – קובץ התקנה Execution ,ביצוע או הפעלה. רוב קבצי ההפעלה של התוכנות המוכרות מסתיימים בסיומת זו.
- MSI – קובץ התקנה ובשמו המלא Microsoft Installer.
- DLL – קובץ שמכיל בתוכו פונקציות ונתונים שנעשים בהם שימוש על ידי תוכנות.
- ISO – קובץ שמכיל מידע מדויק למקור שממנו נוצר. לדוגמה, חברה שמייצרת תוכנה ומעוניינת שהלקוח יצרוב את המוצר שלה על תקליטור בדיוק (אחד לאחד ברמת הבתים של המידע) כמו שהוא נצרב על ידה כשהוא יוצא מהחברה. לעיתים קובץ מסוג זה מופיע גם עם הסיומת .img מהמילה image
- CAB – קובץ שמכיל בתוכו ספריית קבצים המועתקים לתוך מערכת ההפעלה של המחשב בעת התקנה של תוכנה. לדוגמה, בעת התקנת חלונות, תוכנת ההתקנה פורסת את קבצי ה cab לתוך הכונן קשיח.
מה ההבדל בין זום דיגיטלי לזום אופטי?
הזום הדיגיטלי הוא מצב שבו המצלמה משנה את מרחק המוקד מהאובייקט הנצפה ומקרבת חלק ממנו למיימדים גדולים וזאת מבלי לשנות את צפיפות/מספר הפיקסלים של האובייקט, ובכך ניתנת תחושת ההגדלה, שיטה זו נעשית על ידי עיבוד תמונה בעזרת מרכיבים אלקטרונים או תכנותיים. יתרונה מתבטא לרוב בפתרונות תכנותיים ובשימוש במצלמות שאינן יקרות, חסרונה הוא בהורדת איכות התמונה המתקבלת מכיוון שמספר הפיקסלים המרכיבים את התמונה אינו משתנה. ניתן להבחין זאת כשהתמונה מוגדלת ומגורענת ולכן אינה ברורה וחדה.
הזום האופטי הינו איכותי יותר והוא מתבצע בעזרת תזוזה מכנית של חלקים פנימיים כמו גלגלות ועדשות זכוכית עדינות שנמצאות בתוך המצלמה עצמה. זום מסוג זה הוא איכותי מאוד ומאפשר לצופה להבחין בפרטים מדוייקים, ברזולוציה איכותית וללא עיוותי תמונה. החיסרון מתבטא בזמן שעובר בעת ביצוע המיקוד, ברעש של העדשות שזזות בתוך המצלמה, רגישות לנפילות וטילטולים, מחיר יקר.
קיימים טמסי"ם שמשלבים את שני סוגי ה- Zoom, טווח ראשוני ב- Zoom אופטי עד כ x10 ולאחר מכן נעשה שימוש ב- Zoom דיגיטלי שמשלים את טווח ההגדלה וביצוע תיקונים לעיוותי טקסט, תמונות והחלקת קצוות.
רשת אלחוטית?
רשת אלחוטית Wi-Fi הפכה בשנים האחרונות מאוד פופולארית, כמו בכל תחום גם לרשת כזאת יש יתרונות וגם חסרונות, היתרונות הם הנגישות המיידית וללא צורך במתיחת כבלים וציוד נוסף כמו רכזות ומתגים, החסרונות הם ניתוקים עקב אותות חלשים של WLAN מסיבות שונות או שיבושים והפרעות ואפילו חשיפה לפריצות וגניבת מידע. רשת אלחוטית לבית מוגדרת בתקן 802.11 ופועלת בתדר GH2.4 וכאן חשוב לציין כי ישנם עוד מכשירים ביתיים המשתמשים בתדר דומה כמו טלפונים אלחוטיים, תנורי מיקרוגל ויכולים לגרום לשיבושים של רשת המחשבים, כדי להימנע מבעיות של רעשים יש להתקין את התקני רשת האלחוטית (ראוטרים, נקודות גישה) במרחק מה ממכשירים שעלולים לגרום לשיבושים. בתקן 802.11 ישנם שיפורים של טווח קליטה ושידור ומצויינים באותיות a , b , g , n, כאשר תקן 802.11n הוא התקן המשופר והנפוץ ביותר בשוק הביתי ומאפשר לרשתות WiFi לתמוך בקצב תקשורת גבוה יותר ומכסה טווח גדול יותר (כ 70 עד 100 מטר תלוי בתנאי השטח, קירות, שטח פתוח). כמעט כל מחשב נייד מגיע עם התקן רשת אלחוטית ואפילו מצוייד במתג מכני שמנטרל או מאפשר קליטה אלחוטית, במחשבים נייחים ניתן להתקין כרטיס רשת אלחוטי המצוייד באנטנה קטנה או להתקין פלג Wi Fi USB.
בהתחברות לרשת אלחוטית יש לבצע מספר פעולות:
- המשתמש חייב להיות בטווח קליטה סביר של הרשת (לפחות 70% קליטה).
- המשתמש חייב לדעת את שם הרשת ואת הסיסמה (בהנחה שהרשת מאובטחת).
- יש לחפש את הרשת תוך שימוש בשירות של מערכת חלונות (בדרך כלל נמצא בקונטרול פנל) או בעזרת תוכנות ייעודיות שמסופקות עם המחשב או עם התקן הקליטה (WiFi) ומשמשות לחיפוש והתחברות לרשתות אלחוטיות.
מהו התקן Bluetooth?
טכנולוגיית Bluetooth הינה טכנולוגיה שתוכננה להחליף את צורת ההתקשרות בין התקנים אלקטרוניים שונים, רשת זו מוגדרת בתקן 802.11 וטווח הקליטה והשידור בשיטה זו הוא קצר,(בדרך כלל כ 10 מטרים) שיטה זו מאפשרת התקשרות עם 8 התקנים לכל היותר, לדוגמה: במקום לחבר את צג הברייל עם כבל USB למחשב, ניתן להתחבר בצורה אלחוטית בשיטת Bluetooth. במחשבים נייחים ניתן להתקין להתקין פלג Bluetooth USB וברוב המחשבים הניידים החדשים התקן זה כבר קיים.
הערה: כחלק מההתחברות יש לבצע צימוד (Pairing) על יד הכנסת קוד (בדרך כלל 4 ספרות) ובצורה זו שני ההתקנים יודעים לתקשר האחד עם השני.
תוכנות לכיווץ קבצים ותיקיות?
השימוש בתוכנות לכיווץ קבצים נועד בעיקר לחיסכון במקום אבל לא רק. לעיתים קרובות יש צורך בהעברת מספר תיקיות ומספר קבצים ממחשב למחשב או יש צורך בהעברת קבצים בדואר אלקטרוני, קובץ שהסיומת שלו נחסמת מסיבה כלשהי על ידי מקבל הדואר (לדוגמה קובץ exe), ברוב המקרים כיווץ יספק פתרון סביר. ישנן מספר תוכנות לכיווץ כמו zip , rar , arj , 7zip , tgz , לכל תוכנה יתרונות וחסרונות וכמובן נוחות השימוש.
מה זה DirectX?
DirectX, זו חבילת התקנה הכוללת מנהלי התקנים שיודעים לקשר בצורה מיטבית בין מערכת ההפעלה לבין התקנים שונים כמו תצוגה ושמע של המחשב למטרות כמו משחקים ותצוגות גרפיות מתקדמות ועוד.
מה זה ActiveX?
ActiveX, זו טכנולוגיה שפותחה על ידי Microsoft ו-מאפשרת שימוש אינטרקטיבי של דפדפן האינטרנט עם אתרים שנבנו בצורה מתוחכמת ומתקדמת מבחינה גרפית, לדוגמה, אתרים מסויימים דורשים התקנה של Activex על מנת להמשיך ולגלוש באתר.
מה זה Dot Net Framework?
.NET Framework, זו תוכנה שכוללת ספריה גדולה של פתרונות קוד בתוכנה המאפשרים הרצת אפליקציות חדשות שפותחו לסביבה זו. סביבת Framework מאפשרת אפיון נרחב כמו הגדרות של ממשק משתמש, גישה לנתונים, מגוון שירותים ליישומי Windows, הרצת תוכנות בצורה יציבה ואמינה יותר ועוד.
מה זה Adobie Flash Player?
Flash Payer הינה תוכנה המאפשר ניגון של סרטונים ומוסיקה המצויים באתרי אינטרנט שונים. בין המאפיינים החשובים של התוכנה הם קבצי הסרטים שהיא מנגנת (swf, flv) קטנים ביחס לקבצים אחרים כמו mov , avi ועוד. לעיתים קרובות קופץ חלון עדכון לתוסף של Flash Player עבור דפדפן האינטרנט, מומלץ לבצע את העדכון. במידה ובמחשב אין את תוסף זה, ניתן לגלוש לאתר שדורש את תוסף זה לדוגמה, Ynet או You Tube.
מה זה Microsoft Silverlight?
Silverlight הינה אפליקציה המאפשר עבודה בסביבת אינטרנט עשירה. תוסף זה הינו חלק ממספר תוספים לגלישה תקינה באינטרנט כמו Adobie Flash, Java ומיועד להפעלת אתרים מתקדמים הכוללים מיידע של מולטימדייה מתקדם. התוסף מוצע להתקנה בדרך כלל כשמבצעים עדכון ל-Windows או כשמנסים להפעיל סירטונים באתרי אינטרנט שונים.
מה זה JAVA?
באופן כללי Java זו שפת תכנות המשמשת לכתיבת סקריפטים (קובץ פקודות בתוכנה) המאפשרים לאפליקציות שונות להשתמש במחשב. בדרך כלל חלונות 7 אינו זקוק ל Java, אך אם קופץ עדכון של תוסף זה כדאי להתקינו מפני שהתוסף Java מאפשר עבודה באתרים מסויימים באינטרנט, בסביבה בטוחה, בסביבת עבודה עם משחקים, צ'אטים, ובתצוגת אובייקטים תלת מיימדים.
קבצי מוזיקה, וידאו וקבצים גרפיים?
קבצי מוזיקה:
- WAV – קובץ Waveform Audio שנקרא גם שמע למערכת חלונות והוא פורמט סטנדרטי של מיקרוסופט לאיחסון קבצי שמע במחשבי PC.
- WMA – קובץ Window Media Audio, קובץ שמע מכווץ ופותח על ידי מיקרוסופט.
- MP3 – קובץ MPEG-1 Audio Layer 3 והוא למעשה פטנט לדחיסת קבצי שמע דיגיטלים על מנת להקטין את גודלם.
קבצי וידאו:
- WMV – קובץ Window Media Video, קובץ וידאו מכווץ והוא פורמט שפותח ע"י מיקרוסופט כמתחרה ל RealVideo.
- MP4 – תבנית חדשה המשמשת לצפיה בסרטי וידאו.
- RM – תבנית של Real Media המשמש כדחיסה גבוהה לסרטים.
- ASF – זהו קובץ Advanced Streaming Format לוידאו בתבנית של מיקרוסופט.
- AVI – קובץ Audio Video Interleave והשימוש בו בעיקר לסרטים.
- FLV – קובץ Flash Video והשימוש בו נעשה בעיקר בסרטים שנמצאים באתרי אינטרנט.
- MPG – זהו קובץ Media Player פורמט וידאו אודיו דיגיטלי.
- 3GP – זהו פורמט וידאו שמשמש בעיקר את הטלפונים הסלולרים.
- VOB – קובץ סרט שנצרב על DVD.
- VCD – קובץ סרט שצרוב על CDROM.
- M4A – קובץ מוזיקה למערכות אפל.
- M4R – קובץ רינגטון למערכות אפל
הערה, נגן ברירת המחדל של חלונות 10 לא תמיד מתפקד בצורה מיטבית, לדוגמה ב- Windows10 כשסוגרים את הנגן עם Alt+F4 הנגן נסגר אך השירות אינו מפסיק והמוסיקה ממשיכה לנגן. במקרה כזה, מומלץ להתקין את הנגן MPC-HC או נגן VLC, נגנים חינמיים שיודעים לנגן את מירב קבצי השמע והוידאו המקובלים.
קבצים גרפים:
- BMP – קובץ תמונה ששומר בתוכו מידע על כל פיקסל ופיקסל ולכן קבצים מסוג זה תופסים נפח גדול ופורמט זה ישן יחסית.
- PNG – קובץ תמונה בעל משקל נמוך יחסי שתומך גם בשקיפות ומיועד בעיקר לאתרי אינטרנט.
- GIF – קובץ תמונה בעיקר לתמונות קטנות ותמונות שמכילות טקסט או אנימציות פשוטות וכפתורי לחיצה ומיועד בעיקר לאתרי אינטרנט.
- TIF – קובץ תמונה שמכיל מידע על התמונה ללא דחיסה, לכן אם יש תמונה פשוטה כמו טקסט פשוט וללא פרטים מיוחדים ניתן להשתמש בפורמט זה.
- JPG – קובץ תמונה ששומר בתוכו מידע בצורת אלגוריתם לגבי שטחי הצבע וככל ששטחי הצבע זהים וגדולים יותר כך יהיה הקובץ קטן יותר.
ניתן להמיר כל פורמט לכל פורמט הן בקבצי וידאו והן בקבצים גרפיים. ברוב המקרים מומלץ לשמור קבצים גרפיים בפורמט של JPG וזאת מכיוון שהתמונה נשארת באיכות טובה והקובץ יחסית קטן.
מהי כתובת IP?
זהו מעין מספר סידורי המשמש לזיהוי מחשבים או התקנים חכמים (מדפסת , טלפון) שמחוברים בינהם ברשת תקשורת של מחשבים, לדוגמה: בית שבו יש יותר ממחשב אחד שמחובר לרשת האינטרנט דרך התקן שנקרא נתב (ראוטר). הכתובת הינה שדה מספרי באורך קבוע ולכל התקן ברשת ישנה כתובת IP ייחודית, ובצורה זו ניתן להעביר מידע ממחשב למחשב או מהתקן להתקן.
מה זה MAC Address?
כתובת MAC Adress ובעברית כתובת זיהוי גישה להתקן, הינה זיהוי ייחודי שנצרב על כל ההתקן עוד בשלב ייצורו ולא ניתן לשנותו ע"י המשתמש הפשוט. התקנים שיש להם כתובת MAC address לדוגמה: כרטיסי רשת, ראוטרים, טלפונים חכמים ועוד. הכתובת מופיעה ברצף של 6 זוגות של ספרות הקסדצימליות, המופרדות בנקודתיים ולפעמים במקפים.
לדוגמה: 00-0A-1B-5F-20-EE , ניתן לאתר את הכתובת של כרטיס הרשת במחשב, לדוגמה, על ידי הקלדת ipconfig /all בשורת הפקודה CMD של חלונות (Physical Address). בחברות גדולות למנהל הרשת יש אופצייה (בנוסף לכל הבטיחות ברשת) לחבר מחשב לרשת על ידי זיהוי של מספר זה ועל ידי כך לא לאפשר למחשבים בלתי מזוהים להתחבר לרשת מחשבים של החברה. דרך אגב, אופצייה זו ניתנת לביצוע גם ברשת אלחוטית בראוטרים שמצויים בבתים פרטיים.
מה זה Router?
Router או בעברית נתב, הינו התקן חומרה המצויד בתוכנה שיודעת לחלק כתובות IP בצורה מסודרת ועצמאית לכל התקן שיחובר אליו, רוב הנתבים מצויידים ברכזת פנימית המאפשרת חיבור של מספר מחשבים (בדרך כלל עד 4 חיבורים, כמובן שיש גם נתבים אלחוטיים המאפשרים חיבור רב יותר של מחשבים). כאשר מחברים מספר מחשבים לנתב, הוא יחלק לכל מחשב ומחשב כתובת מספרית הנקראת IP Address (בתחום שהוגדר מראש ע"י המשתמש) אפשרות זו גורמת לקבוצת המחשבים להיקרא רשת מחשבים ועל ידי כך לחלוק במשאבים משותפים כדוגמת מדפסת או אינטרנט. עוד אלמנט חשוב שנמצא בתוכנת הנתב הוא חייגן האינטרנט המאפשר התחברות של מספר מחשבים לרשת האינטרנט בו זמנית, בעת חיבור הנתב לחשמל, תוכנת החייגן תחייג אוטומטית לאינטרנט ובכך תחסוך מהמשתמש לייצר חייגן במחשב ה PC. מרכיב לא פחות חשוב שנמצא בנתב הוא FireWall מנגנון זה הינו מנגנון הגנה המונע ממקורות זרים ולא רישויים לחדור לרשת המחשבים ולפגוע בה. ישנם נתבים שכוללים מנגנון שנקרא מודם (ראה הסבר בהמשך) וישנם נתבים שאינם כוללים את מנגנון זה, בנתבים שאינם כוללים מודם יש צורך לשרשר את הנתב להתקן מודם חיצוני ורק לאחר מכן לחברו לקו הטלפון.
לסיכום:
Router הינו התקן שמקבץ סביבו מספר מחשבים ובעצם גורם לקבוצת מחשבים להתנהג כרשת מחשבים, ככלל הנתב כולל:
- מחולל כתובות IP.
- רכזת מחשבים (תלוי במוצר שנרכש).
- חייגן אינטרנט.
- מודם (תלוי במוצר שנרכש).
- מנגנון הגנה FireWall.
- התקן אלחוטי לקליטה ושידור (תלוי במוצר שנרכש).
כמובן שישנם נתבים המצויידים בהתקנים נוספים ומתוחכמים יותר המשמשים את מנהלי הרשתות בתחזוקה מגוונת.
מה זה Modem?
ה Modem הוא למעשה ההתקן אלקטרוני חומרתי המתחבר ישירות לקו הטלפון שבסופו של דבר מקשר את מחשב ה PC לרשת המחשבים של ספק האינטרנט וע"י כך מתאפשרת גלישה באינטרנט.
דפדפני האינטרנט?
דפדפנים הינם יישומים פשוטים המיועדים להצגת תוכן דפי אינטרנט בעת גלישה. בשוק קיימים מספר סוגי דפדפנים, לכל אחד יש את החסרונות והיתרונות משלו וחלקם מובנים במערכות ההפעלה השונות.
דפדפן האינטרנט Edge של Microsoft:
זהו הדפדפן שמחליף את הדפדפן המוכר והמובנה Internet Explorer של מערכות ההפעלה Windows, חברת Microsoft החלה בהפצת הדפדפן החל בגרסה 3 ומידיי פרק זמן שודרג והגיע עד לגרסה 11 בחלונות 7 , 8.1 וב- Windows10 הדפדפן נבנה מחדש על בסיס הדפדפן Chrome.
דפדפן האינטרנט Mozilla FireFox:
דפדפן Mozilla Firefox הינו דפדפן בקוד פתוח וחינמי, ופותח על ידי המשתמשים עצמם. ל- FireFox ניתן להוסיף כל מיני תוספים המאפשרים גמישות, חיסכון בזמן ולעיתים תכונות שלא קיימות בדפדפנים אחרים, כמו הורדת סרטוני Flash או MP4 , הדפדפן זמין להורדה ולשימוש עבור כל אחד. בתחום הנגישות, זהו הדפדפן המועדף לגלישה כשדפדפן האינטרנט אקספלורר של מיקרוסופט אינו נותן מענה הולם. ניתן לגלוש באינטרנט בצורה נגישה וטובה בחלק מאתרי האינטרנט.
למשתמשי תוכנות נגישות כמו JAWS מומלץ להשתמש בגרסת FireFox (ESR) Extended Support Release, זו גרסה שעובדת טוב יותר בתחום הנגישות והיא מתבססת על הרשאות רשמיות של FireFox להרחבות במיוחד לשימוש של אירגונים, בתי ספר, אוניברסיטאות ועסקים הזקוקים להרחבות עבור הדפדפן
דפדפן האינטרנט Google Chrome:
דפדפן שפותח על ידי חברת Goolge כחלק מהתחרות בשוק עם חברת Microsoft. הדפדפן נחשב לפופולרי בקרב המשתמשים בשנים האחרונות עקב ביצועיו המהירים.
בתחום הנגישות, נכון לתאריך כתיבת תוכן זה, מומלץ להשתמש בדפדפן זה עם קוראי מסך ותוכנות הגדלה.
דפדפן האינטרנט Safari של Apple:
זהו דפדפן ברירת המחדל של חברת אפל ומופיע במערכות הפעלה OS X , במחשבי Apple וב iPAD, iPHONE. בתחום הנגישות, זהו הדפדפן הראשי שבעזרתו ניתן לגלוש באינטרנט בצורה נגישה ומצויינת מהסיבה הפשוטה, פיתוח תוכנות הנגישות של קורא המסך ותוכנת ההגדלה נעשה על ידי היצרן עצמו.
מה זה Add-ons?
Add-ons ובחלק מהתוכנות בשוק נקרא גם Plug-ins, מדובר במנגנון תוכנה שמאפשר הוספה של תוספים/תכונות מסויימות והרחבות לאותה תוכנה. דפדפן האינטרנט Internet Explorer ודפדפן Mozilla FireFox מצויידים במנגנון זה ומאפשרים למשתמש להוסיף תוספות כאלה ואחרות לדפדפן, לדוגמה ב Mozilla FireFox ניתן להוסיף אופציה לתרגום מילים ע"י סימון מילה באתר כלשהו. גם לתוכנת NVDA יש חלון Add-ons שבתוכו ניתן לראות את התוספים כמו מנועי דיבור של ווקלייזר אקספרסיב של טיפלוטקניה.
איך מתחברים לאינטרנט?
על מנת לחבר את מחשבך לאינטרנט יש את הצד הטכני ויש את הצד הפרוצדורייאלי, מבחינה טכנית קיימות 2 שיטות לחיבור מחשב לרשת האינטרנט:
– האחת, שיטה ישנה ולא מומלצת, בעזרת קופסת מודם שמחוברת למחשב ומצריכה הגדרת חייגן בתוכנה במערכת ההפעלה חלונות.
– השנייה, בעזרת קופסת נתב + מודם, כאשר תוכנת החייגן מצוייה כבר בתוך הנתב (Router).
מבחינה מנהלתית יש צורך ב 2 נותני שירות:
- ספק תשתית, בגדול ישנם מספר ספקי תשתית, חברת בזק וחברות הכבלים.
- ספק תוכן האינטרנט שמספק גישה לרשתות האינטרנט, גם כאן ישנם מספר ספקים.
לגלישה וקריאת דואר אלקטרוני מספיק מהירות של 5 עד 10מ"ב, אך ניתן לבחור במהירויות הרבה יותר גבוהות.
ניתן לרכוש חבילה מיוחדת שמשלבת תשלום אחד עבור ספק תשתית וספק האינטרנט ולפעמים אפשרות זו מוזילה את התשלום הכולל.
ישנם מספר נתונים שכדאי לבדוק לפני התחברות לאינטרנט:
- מהירות ההורדה – מהירות העברת הנתונים מרשת האינטרנט למחשב.
- מהירות העלאה – מהירות העברת הנתונים מהמחשב לרשת האינטרנט. מהירות זו חשובה למחשבים המשמשים להעלאת קבצים לאינטרנט.
- תשלום בהתקנה – מחיר ההתקנה מבחינת תשתית כולל הגדרת הנתב (אם קיים).
- תיבת דוא"ל- מהי גודלה של התיבה ושירותים כמו סינון דואר זבל ואנטי-וירוס.
- התייעצות עם חברים בכל הקשור לאיכות החיבור, התקלות, והשירות.
- כדאי לדעת שישנן חברות המספקות חיבור כשר לאינטרנט.
- לאחר שבוצעה התקנה וקיים חיבור לרשת האינטרנט מומלץ מאוד לבדוק את מהירות הגלישה דרך האתר http://speedtest.net.
מה זה Docking Station למחשבים ניידים?
Docking הינו התקן תחנה המיועד למחשבים ניידים המשמשים לעבודה במקום קבוע, מחברים להתקן זה את כל ההתקנים החיצוניים הרצויים כגון מסך חיצוני גדול, עכבר, מקלדת, מדפסת, סורק ועוד. בלחיצה אחת ניתן לחבר או לנתק את המחשב הנייד מההתקן וכביכול מכל ההתקנים שצוינו לעיל.
מהי משמעות 32 סיביות ו 64 סיביות?
עקרונית מערכות משובצות במעבדי 64 סיביות היו קיימות עוד לפני 20 שנה, אך רק במחשבים מיוחדים כמו שרתים ומחשבים בתעשייה. עיקר ההבדל בין 32 סיביות ו 64 סיביות הוא סוג המעבד (המוח של המחשב). מעבד בעל 64 סיביות יכול לפנות לכמות גדולה יותר של זיכרון בפנייה אחת ומסוגל לטפל בתעבורת מידע מהירה יותר לעומת מעבד בעל 32 סיביות. לדוגמה, אם נתקין זיכרון של 4GB במערכת עם מעבד 32 סיביות המעבד לא יוכל לנצל ביעילות את הזיכרון. במעבר ממערכות הפעלה של 32 סיביות למערכות הפעלה של 64 סיביות במחשב קיים על המשתמש להתחשב בשלושה פרטים חשובים:
- האם החומרה שברשותי יכולה להתמודד היטב עם סביבה של 64 סיביות.
לדוגמה, האם ישנם דרייברים (מנהלי התקן) של 64 סיביות לחומרה הנוכחית או הישנה שלי. - תאימות של סוגי התוכנות הקיימות שבהן נעשה השימוש.
לדוגמה, יש לוודא שהתוכנה המסויימת והחשובה שבה נעשה השימוש מסוגלת להתמודד בצורה תקינה בסביבה של 64 סיביות. - יש לקחת בחשבון שלמרות שהטכנולוגייה מתקדמת בצעדי ענק, עדיין ישנם בתי תוכנה שמייצרים תוכנות שלא יודעות להתמודד עם מעבדי 64 סיביות.
הערה, גם ברכישת מחשב חדש יש לוודא שהתוכנות שבהן נעשה השימוש בעבר יהיו תואמות את הסביבה החדשה.
מה זה POP , IMAP , Exchange בהגדרות דוא"ל?
אלו הם פרוטוקולים (מוסכמת תקשורת אלקטרונית עולמית) המשמשים לקריאה והורדת תוכן דואר אלקטרוני (תיבת דוא"ל אחת) משרתי דואר רחוקים.
שירות POP או POP3
בשיטה זו, כאשר קוראים את הדוא"ל למחשב המקומי המידע יורד למחשב הספציפי בו בוצעה ההתחברות לשרתי החברה. החיסרון בשיטה זו, שלא ניתן לקרוא את אותו דוא"ל ממחשב אחר אלא אם בוצעו הגדרות מיוחדות מראש בשרתי החבר.
חשוב לציין, לא כל שירותי הדוא"ל האלקטרוני החינמיים תומכים בפרוטוקול מסוג זה (כמו שירות הדוא"ל של וואלה ו- Yahoo) ולכן בעת פתיחת חשבון דוא"ל יש להתחשב בכך.
החיסרון, לא ניתן לסנכרן דוא"ל ממספר מחשבים וההתחברות לשרתי החברה לא מתבצעים באבטחה גבוהה.
שירות IMAP
הינו פרוטוקול (מוסכמת תקשורת אלקטרונית עולמית) שנועדה להתחברות לשרתי דוא"ל וקריאת תוכן דואר ממספר תיבות דואר.
בשיטה זו, ניתן לקרוא את הדוא"ל במחשב המקומי כאשר המידע ממשיך להישאר על שרתי הספק, ניתן לומר כי בשיטה זו ממש עובדים על שרת הדוא"ל של החברה.
היתרון בשיטה זו הוא שניתן להתחבר ממספר מחשבים שונים ולראות את אותו מידע, ניתן לשלוח הודעות שמקודדות בצורות שונות כמו ASCII, UTF-8.
החיסרון, הקושי בעבודה עם שיטה זו גורמת לרבים מהמשתמשים לא לנצלו עד תום.
שירות Exchange
זהו שירות מיוחד של Microsoft הדורש התקנה מיוחדת והוא נועד יותר לאירגונים גדולים ומאפשר פעולות נרחבות מלבד קריאת דוא"ל, כמו אבטחה, תיאום יומנים של מספר אנשים, אלפונים, תמיכה ברכזות טלפוניה ועוד. כל המידע נשמר בדרך כלל בשרתי האירגון עצמו וההתחברות מחוץ לאירגון דורשת חיבור מיוחד בעזרת תוכנות המאפשרות ערוצי התחברות באבטחה.
מה זה BIOS?
זהו מנגנון שפרושו Basic Input Output System, אתחול קושחה הראשוני במחשבי PC. בעת לחיצה על מתג ההפעלה של מחשב ולפני שמערכת ההפעלה חלונות מתחילה לעבוד ישנו סדר פעולות שמתבצע קודם לכן.
- קביעת הגדרות חומרה ושמירת תאריך ושעה של החומרה ושל מערכת ההפעלה
- זיהוי התקני חומרה, ובדיקה תקינה של החומרה.
- קביעת סדר סריקת התקני האיחסון.
- טעינת שירותים חשובים מהתקני האיחסון אל זיכרון RAM המשמשים לטעינת מערכת ההפעלה חלונות.
מה זה UEFI?
זהו מנגנון שפרושו Unified Extensible Firmware Interface, אתחול קושחה ראשוני שנועד להחליף את ה- BIOS המסורתי במחשבים שתומכים במערכות הפעלה 8.1, התקן הזה פותח על ידי מספר חברות בעולם ובכללם חברת מיקרוסופט, ונועד לשפר את האינטראקציה בין מערכות ההפעלה לבין החומרה של המחשב ולשפר את מגבלות ה BIOS המסורתי, השיפורים העיקריים:
- יכולת אבטחה גבוהה יותר באתחול.
- זמני אתחול מחדש של מערכת ההפעלה מהירים יותר, בעיקר במצב Hibernate.
- תמיכה בכוננים קשיחים בקיבולת 2.2 Tera Byte.
- תמיכה ב- Drivers של חומרות בעלי יכולת עיבוד של 64 סיביות כך שהמערכת יכולה לטפל ב- 17GB זיכרון בזמן האתחול.
- יכולת שימוש בחומרת BIOS עם UEFI.
מקש Fn במחשבים ניידים?
במחשבים ניידים עקב תכונות חומרה מגוונות כמו כרטיס רשת אלחוטי, עכבר מגע, חיבור למסך חיצוני ועוד, נוצר הצורך בהוספת מקשי תיפעול לחומרות השונות. אך קיימת בעיית גודל פיזי וההשפעה כמובן על גודל המקלדת. הרי שמדובר במחשב נייד והוא אמור להישאר כזה.
על מנת לפתור את בעיית גודל המקלדת ביחס לפעולות המרובות שיש לבצע, נוסף מקש מיוחד ששמו Function ובקיצור Fn, מקש זה ממוקם בדרך כלל בצד שמאל של המקלדת בסמוך למקש Control, בעת לחיצה והחזקה של מקש זה ניתן ללחוץ על פונקציות המקשים F1 עד F12 ובמחשבים מסויימים אף על מקשים נוספים כמו חיצים ולקבל הפעלת פונקציות נרחבות כמו, כיבוי והפעלת כרטיס הרשת האלחוטי, הגברה ואו הנמכת עוצמת הקול במחשב, ביטול או הפעלה של משטח המגע של העכבר ועוד.
חשוב לציין שעל המשתמש לדעת מראש איזה פונקציות קיימות כשלוחצים על צירוף המקשים Fn+F1 to F12, זאת ניתן ללמוד על ידי בחינת הציורים על גבי מקשי ה F1-F12. לדוגמה, אם מצוייר על מקש F5 ציור של משטח המגע, אזי מקש זה גורם לביטול או להפעלת משטח המגע, להפעלה או לביטול יש להחזיק את מקש Fn ולצרף את מקש F5 ולשחרר את שני המקשים. באותו אופן, יש לתפעל את כרטיס קליטת רשת האלחוט (ציור של אנטנה).
חשוב לציין, ישנם מחשבים ניידים שאינם מצויידים במקשי פונקציות לביטול כרטיס הרשת האלחוטי אלא מצויידים במקש הזזה באחד מדפנות המחשב, או מחשבים שאינם מצויידים במקש פונקציה לביטול משטח העכבר כמו מחשבי HP או Lenovo, במקרים אלו, ניתן לבטל את משטח מגע העכבר בדרכים אחרות, אם מדובר במחשב Lenovo ThinkPad יש לבצע זאת דרך לוח הבקרה, עכבר, לשונית ThinkPad. כשמדובר במחשבי HP , יש ללחוץ ולהחזיק את מקש Fn ולהקיש פעמיים עם האצבע בפינה השמאלית העליונה של משטח מגע העכבר, (תדלק נורה כתומה). כמובן שאם מזהים צלמית של צורת העכבר ליד כל הצלמיות שמופיעות ליד השעון, אזי ניתן לבצע קליק פעמיים ובחלון שנפתח לחפש את אפשרות ביטול העכבר.
לתפעול מקשי F1-F12 במחשבי Dell לחץ על Fn+Esc
לתפעול מקשי F1-F12 במחשבי HP לחץ על Fn+Shift
התקני USB שונים.
ההסבר כאן ממש מתומצת, על מנת ללמוד יותר יש לקרוא חומר טכני כתוב באינטרנט. עם התקדמות הטכנולוגיה גם החומרה משתפרת בהתאם. אחד מההתקנים החשובים הם שקעי ה USB. ישנם מחשבים המגיעים עם בקרי USB המשלבים התקני USB2 ו USB3, ההבדל בין סוגי החיבורים מתבטא במהירות העברת מידע נתונים או דחיפת זרם שכל התקן יכול לספק וסך הכל זרם כולל של כל התקני ה USB יחד.
להלן הסבר פשוט על מהירויות וזרמים של התקני USB:
- USB1 או – USB1.1 במהירות נמוכה 1.5Mbps או במהירות מלאה 12Mbps, כשהמתח הוא 5V והזרם שמספק כל שקע הוא 100mA ומאפשר חיבור של עד 5 צרכנים בזרם כולל של 500mA.
- USB2 – במהירות גבוהה 480Mbps כשהמתח הוא 5V והזרם שמספק כל שקע הוא 100mA ומאפשר חיבור של עד 5 צרכנים בזרם כולל של 500mA.
- USB3.1,USB3 – במהירות סופר ספיד SS 5Gbps כשכל שקע מסוגל לספק 150mA ובחיבור של 6 יחידות צריכה בו זמנית בזרם כולל של 900mA.
- USB-C – חיבור שנכנס לאחרונה לשוק (2014), בעל יתרון של גודל פיזי, חיבור בשני כיוונים, ומעביר נתונים ב 10Gbps, ויכול לספק מתח עד 20V והספק של עד 100W.
- USB-C – עם תמיכה ב (Power Delivery (PD, חיבור בעל פרוטוקול חדש המאפשר גמישות ואספקת מתחי חשמל שונים לטעינה מהירה של מוצרים (בדרך כלל מכשירים חכמים כדוגמת אייפונים ומחשבים ניידים), ונועד להחליף את ה USB3.0.
התקן USB2.0 ניתן לזהוי בצורה פיזית על פי צבעו השחור של לשונית פלסטיק שבתוך השקע. ניתן גם לזהותו במנהל ההתקנים כ-Intel® Family USB2.
כשמדובר בהתקן USB3.0 SuperSpeed , הזיהוי נעשה בשלושה דרכים:
- ראשית יש לבדוק תמיכה בתוך מערכת ההפעלה, ניתן לנווט למנהל ההתקנים ולפתוח את האפשרות Universal Serial Bus Controller ולחפש שורה המצביעה על האפשרות USB3.0.
- לרוב אך לא תמיד, ניתן לזהות את צבע השקע בצורה פיזית, במידה וצבעו כחול, מדובר בשקע מסוג USB3.0.
- זיהוי לוגו של USB3.0 Super Speed.
חשוב לדעת, במידה ונעשה שימוש בהתקן שאינו תומך USB3.0 יכולות ההתחברות במהירות זו לא יבואו לידי ביטוי. במידה והמחשב אכן תומך ב USB3.0 חשוב לוודא שמנהל ההתקן המתאים הותקן, ברוב המקרים מנהל ההתקן נקרא Renesas USB 3.0 Controller…, כמו כן קיימת חשיבות רבה לאורך ועובי הכבל ואיכותו, ההמלצה 3 עד 5 מטר ושימוש בכבל איכותי.
נושא חשוב לא פחות, דחיפת זרם להתקנים המתחברים לשקעי ה- USB של המחשב. כפי שתואר בתחילת ההסבר לכל התקן ישנה מסוגלות שונה בדחיפת זרם לפי הפרוטוקול בו הוא תוכנן. ככלל יש זרם לנתונים וזרם לטעינה,
זרם נתונים, דיגיטלי מקסימלי לעבודה סטנדרטית עם התקנים שונים כמו דיסקים חיצוניים, התקני Disk on Key, סורקים, מצלמות מדפסות ועוד , בהתקני USB2.0 הוא כ 500mA, כשבהתקני USB3.0 זרם זה עולה עד כדי 900mA. לכן בעת חיבור התקנים מרובים למחשב מומלץ מאוד לדעת כמה זרם דורש כל התקן על מנת לא לעבור את סה"כ היכולות של שקעי ה USB במחשב, במידה ובכל זאת רוצים לחבר מספר רב של צרכני USB מומלץ לרכוש רכזת USB איכותית המסופקת לצרכן עם ספק חשמלי משלה וספק זה מסוגל לפצות על הזרם שהמחשב אינו מספק.
זרם לטעינה, משמש בדרך כלל לטעינת מוצרים כמו iPHONE או iPAD או אפילו סוללות והתקנים אחרים שטעינתם נעשית בעזרת כבל USB. למטרה זו תוכנן התקן ה USB לדחוף זרמים בטווחים 5A-1.5A, במידה והתקן מסויים דורש זרם מעל ליכולת המחשב שברוב המקרים היכולת של ספק המחשב, המתח של אותו שקע צונח והזנת ההתקן נחסמת. לעיתים המחשב יכול לבצע איתחול מחדש עקב עומס יתר של חשמל.
כדאי לזכור, על מנת לטעון מכשיר חשמלי כלשהו כמו סמארטפונים, מצלמות, רמקולים קטנים נטענים, תמיד מומלץ לחברם לספק חשמלי חיצוני ולא למחשב והסיבה מאוד פשוטה, ראשית, טעינה ישירה דרך ספק חשמלי תתבצע במהירות משמעותית ואפקטיבית יותר, שנית, שמירה על המחשב.
עריכה: יעקובי שאול